9 tipov, ako skladovať ovocie a zeleninu na zimu
Zber ovocia a zeleniny je zvyčajne veľmi príjemným zavŕšením pestovateľskej sezóny. Ako však zeleninu a ovocie skladovať tak, aby vydržalo? Skôr, ako do svojej pivnice znesiete prvú úrodu, v našom článku vám poradíme, ako ju na skladovanie poriadne pripraviť.
Výhodu majú majitelia pivnice situovanej pod úrovňou terénu, kde je rovnako nízka teplota počas celého roka. Skladovanie je možné i v dome bez podzemnej pivnice, napríklad v nevykurovanej garáži, tu však teplota neklesá pod nulu.
Problematické a obmedzené je skladovanie v bytoch bez pivníc alebo špájz s nižšou teplotou.
Prehľad sekcií v článku:
- Dezinfekcia pivnice a príprava prepraviek
- Skladovanie zeleniny
- Skladovanie ovocia
- Univerzálne tipy pre úspešné skladovanie
Dezinfekcia pivnice
Pivnice pod terénom, najmä tie staré, zvyčajne nemajú hydroizoláciu a drží sa v nich vysoká vzdušná vlhkosť. Vďaka tomu ostáva skladované ovocie a zelenina šťavnaté, na druhej strane je to ideálne prostredie pre šírenie plesní.
Neraz sa tu vyskytujú slizniaky alebo hmyz.
Preto začiatkom jesene pivnicu pozametajte, odstráňte všetky pavučiny, pozbierajte slizniaky. Pripravte roztok vody s práškovým vápnom a pivnicu vybieľte – vápno má dezinfekčný účinok. V rohoch, kde preráža pleseň, použite sprej proti plesni.
Vysoko účinná je aj dezinfekcia pivnice sírnymi knôtami. Ak máte parný čistič, môžete na čistenie pivničných priestorov použiť horúcu paru. Tento spôsob je ekologický a ekonomický zároveň.
Príprava skladovacieho vybavenia
Pozornosť pri príprave venujte nielen priestorom, ale aj skladovaciemu vybaveniu, prepravkám a regálom. Dôkladne očistite regálové zostavy a dezinfikujte ich povrchy. Použiť môžete obyčajný ocot, dajte si však pozor na povrchy bez úpravy, kde by mohol ocot spôsobiť škvrny.
Aké sú ideálne prepravky na skladovanie ovocia a zeleniny?
Najpraktickejšie sú plastové prepravky, ktoré sú na rozdiel od drevených odolné voči vlhkosti a môžete ich jednoduchšie sterilizovať. Zadovážte si prepravky v rôznych veľkostiach a využívajte ich podľa potreby.
Skôr, ako ovocie a zeleninu do prepraviek vložíte, všetky (použité i nové) dobre poumývajte, vyčistite kefou a sterilizujte. V každej sa totiž môžu nachádzať spóry plesní. Do plastových prepraviek vždy vložte len také množstvo úrody, ktoré zvládnete odniesť a zároveň sa na seba dajú ukladať.
Pre lepšiu manipuláciu je však vhodnejšie ukladať ich do regálov samostatne.
Skladovanie zeleniny a ovocia
Ovocie a zelenina by sa mali skladovať oddelene. Odporúča sa to kvôli šíreniu spór plesní a kvôli špecifickým látkam, ktoré sa uvoľňujú pri skladovaní a ktoré môžu mať vzájomný negatívny vplyv.
Pri dlhodobom spoločnom skladovaní jabĺk a mrkvy napríklad jablká po čase menia chuť smerom k mierne horkej.
Skladovanie zeleniny
1. Skladovanie mrkvy
Poznáme niekoľko spôsobov, ako skladovať mrkvu v pivnici. Najjednoduchším a overeným spôsobom je skladovanie mrkvy do piesku. Podľa rád našich predkov sa takto koreňová zelenina v pivnici udrží dlhšie šťavnatá.
Ako na to?
- Po zbere mrkvy ju nečistite od zeminy. Odlomte listy mrkvy, aby cez ne neunikala vlhkosť.
- Skontrolujte, či mrkva nejaví známky mechanického poškodenia, napadnutia plesňou alebo iným ochorením. Skontrolovanú mrkvu nechajte dobre vysušiť v tmavej a dobre vetranej miestnosti podľa potreby (asi 2 dni).
- Pripravte si sterilizovanú plastovú prepravku a umiestnite ju na tmavé a suché miesto v pivnici, kde neklesá teplota pod úroveň mrazu. Do prepravky nasypte vrstvu piesku, ktorá bude oddeľovať uskladnenú mrkvu od jej plastového povrchu (cca 3 – 5 cm).
- Ukladajte mrkvu koreňom nadol (v takej polohe, ako rástla v zemi) a zasypte ju tak, aby z piesku trčala len vrchná časť s listovým srdiečkom. Dajte si pozor, aby sa mrkvy vzájomne nedotýkali a ani sa nedotýkali plastových povrchov prepravky. Zabránite prípadnému šíreniu chorôb medzi skladovanou zeleninou.
- Piesok môžete mierne navlhčiť a dosypať na miesta, kde pod vplyvom vlhkosti príliš „sadol“.
Takýmto skladovaním si budete istí, že aj po niekoľkých mesiacoch bude mrkva šťavnatá a chrumkavá. ako keď ste ju prvýkrát vytiahli z pôdy.
2. Ako skladovať papriku?
S paprikou je to o niečo náročnejšie, ako s inými plodinami. Dlhodobé skladovanie je veľmi náročné a ak pozbierate papriku v stave plnej zrelosti, vydrží vám maximálne 2 mesiace.
Zber papriky v stave technickej zrelosti vám umožní skladovať ju pri správnych podmienkach približne 4 mesiace. Ako na to?
Ide o podobný spôsob, ako v prípade koreňovej zeleniny:
- Úspešnosť zimného skladovania papriky viete ovplyvniť už pri jej zbere. Odoberte ju z kríku aj so zelenou stopkou a skontrolujte, či sú všetky plody bez akýchkoľvek náznakov mechanických poškodení a plesňových ochorení.
- Pripravte si sterilizované plastové nádoby/prepravky a umiestnite ich na tmavom a suchom mieste v priestore s konštantnou teplotou 10 – 12 °C.
- Do prepravky nasypte vrstvu piesku, ktorá bude oddeľovať uskladnenú papriku od plastového povrchu (asi 3 – 5 cm). Zapichnite papriku zelenou stopkou do piesku tak, že koniec papriky ukazuje nahor a zasypte ju.
- Dajte si pozor, aby sa papriky vzájomne nedotýkali sebam ani plastových povrchov prepravky. Zabránite prípadnému šíreniu chorôb medzi skladovanou zeleninou. Piesok mierne navlhčite a dosypte na miesta, kde je to potrebné.
3. Správne uskladnenie zemiakov
Na uskladnenie zemiakov je ideálna čistá a sterilizovaná pivnica s konštantnou teplotou okolo 4 – 6 °C a vysokou vlhkosťou vzduchu. Dobre uskladnené zemiaky vydržia približne 6 – 8 mesiacov.
Na uskladnenie sú ideálne prepravky a správny postup je veľmi jednoduchý:
- Zemiaky nechajte po zbere odležať a vyschnúť. Ide o takzvané obdobie „hojenia“, kedy za dobrého počasia schnú približne 2 týždne. Zahojené a vysušené zemiaky dôkladne preberte a vyraďte všetky, ktoré majú výrazné poškodenie, napadnutie chorobou, alebo sú zelené.
- Vytriedené zemiaky nechajte ešte „vydýchať“ v tmavej, dobre vetranej miestnosti s teplotou okolo 12 – 17 °C.
- Pipravte si vyčistené a sterilizované prepravky. Do nich naukladajte zemiaky tak, aby nepresahovali výšku 60 cm. Takto budú dýchať aj tie zemiaky, ktoré sú uložené v úplne spodnej vrstve. Počas celého skladovania úrodu kontrolujte a v prípade, že zistíte výskyt plesne a hniloby, napadnuté plodiny ihneď odstráňte a prekontrolujte aj zvyšok zemiakov.
4. Ako skladovať cibuľu, aby nesplesnivela?
Cibuľa je veľmi náročná na skladovacie podmienky a ľahko sa pokazí. Mnoho pestovateľov asi nevie, že tajomstvo sa skrýva v správnom sušení. Po zbere úrody by ste mali cibuľu dôkladne vysušiť v suchom a dobre vetranom prostredí, napríklad v krytom skleníku.
Prvá fáza sušenia trvá približne týždeň.
Následne ešte dosušte šupky na jednotlivých cibuliach. Nezabudnite na to, aby sa pri sušení cibule nedotýkali a mali okolo seba dostatok vzduchu na odvod vlhkosti. Dosušovanie môže trvať aj ďalšie dva týždne.
Akonáhle sú listy vysušené, korene drsné a suché a šupka na cibuli ako z papiera, zelenina je pripravená na skladovanie.
Postupujte nasledovne:
- Z cibulí odrežte korene a odstráňte voľné šupky. Plánujete viazať cibule do zväzkov? V tom prípade stonky nemusíte skracovať, inak ich pokojne skráťte (k viazaniu prikladáme aj video návod, my však preferujeme uskladňovanie bez viazania).
- Keď máte orezané a očistené plody, nachystajte si dierované nylonové vrecká alebo staré silonky. Strkajte do nich jednu cibuľu za druhou a ak vám to kapacity dovolia, oddeľte ich od seba uzlíkom, aby ste zabránili šíreniu plesne alebo nákazy. Takýto zväzok zaveste na suché tmavé miesto s konštantnou teplotou. ktorá je nižšia ako priemerná teplota v byte alebo dome.
- Ak nemáte nylonové vrecúška alebo staré silonky a nechce sa vám cibuľu viazať do vencov, uskladnite ju v prútených košíkoch, ošatkách alebo kartónových škatuliach s otvormi. Tieto otvory sú nevyhnutné pre správnu cirkuláciu vzduchu a zabráneniu tvorby plesní.
Naša rada navyše:
S cibuľou narábajte opatrne, inak hrozí vznik „modrín“, z ktorých sa potom tvoria kazy a plesne. Tie sa následne môžu ľahko šíriť aj na inak zdravé kusy. Cibuľa si takisto nerozumie so zemiakmi (plyny zo zemiakov spôsobujú jej rýchle kazenie), preto ich neskladujte pri sebe.
Nezabudnite, že pach z cibule prejde na jablká a iné skladované ovocie, preto by mala mať ideálne svoj vlastný priestor.
5. Návod, ako uskladniť kaleráb
Urodilo sa vám túto sezónu veľa kalerábu? Jeho zimné skladovanie je pomerne jednoduché a ak dodržíte základné zásady, vaše straty budú minimálne. Návod je v podstate totožný, ako v prípade skladovania mrkvy.
Stačí nasledovať tieto overené kroky:
- Po zbere kaleráb nečistite od zeminy. Odlomte listy z buľvy tak, aby cez ne neunikala počas sušenia a skladovania vlhkosť. Ponechajte iba maličké zárodočné lístočky v jeho strede.
- Skontrolujte jednotlivé kaleráby, či nejavia známky mechanického poškodenia, napadnutia plesňou alebo iným ochorením. Skontrolovaný kaleráb nechajte dobre vysušiť v tmavej a dobre vetranej miestnosti podľa potreby (asi 2 dni).
- Pripravte si sterilizovanú plastovú prepravku a umiestnite ju na tmavé a suché miesto v pivnici, kde neklesá teplota pod úroveň mrazu. Do prepravky nasypte vrstvu piesku, ktorá bude oddeľovať uskladnené kaleráby od jej plastového dna (3 – 5 cm).
- Ukladáme kaleráby koreňom nadol a zasypte ich pieskom tak, aby z neho trčala len vrchná časť s listovým srdiečkom. Dajte si pozor, aby sa kaleráby nedotýkali jeden druhého, ani plastových povrchov prepravky. Zabránite prípadnému šíreniu chorôb medzi uskladnenou zeleninou.
- Piesok mierne navlhčite a dosypte na miesto, kde je ho nedostatok. Takto docielite, že aj po niekoľkých mesiacoch skladovania bude kaleráby šťavnatý, ako keď ste ho prvýkrát vytiahli priamo z pôdy.
6. Pravidlá uskladnenia cesnaku
Cesnak skladujte podobne ako cibuľu. Úspech prezimovania úrody závisí najmä od kvality sušenia plodín. Po zbere úrody cesnak dôkladne vysušte v suchom a dobre vetranom prostredi aspoň 5 dní.
Pri sušení nezabudnite na to, aby sa hlavičky cesnaku nedotýkali a mali okolo seba dostatok vzduchu na odvod vlhkosti.
Akonáhle sú hlavičky dostatočne suché, môžete začať so skladovaním:
- Ak cesnak skladujete v košoch a prepravkách, zrežte korene na 3 mm a stopku na 10 cm. Ak ho zapletáte do zväzkov alebo uskladňujete vo forme „kytíc“, zrezanie je ideálne na 20 – 30 cm. Pre viazanie cesnaku prikladáme aj video návod, my však preferujeme uskladňovanie bez viazania.
- Zvyšné vysušené korene z hlavičky „vypálime“ na horáku alebo nad iným plameňom. Takto zabránime opätovnému skorému klíčeniu. Orezané, očistené a opálené cesnaky strkáme do dierovaných nylonových vreciek alebo starých siloniek. Ak vám to kapacity dovolia, oddeľte ich od seba uzlíkom aby ste zabránili šíreniu prípadnej plesne alebo nákazy.
- Zväzok cesnakov zaveste na suché tmavé miesto s konštantnou teplotou, ktorá je nižšia než priemerná teplota v byte alebo dome. Ak nemáte nylonové vrecúška alebo staré silonky a nechce sa vám cibuľu viazať do vencov, uskladnite ju v prútených košíkoch, ošatkách alebo kartónových škatuliach s otvormi. Tieto otvory sú nevyhnutné pre správnu cirkuláciu vzduchu a zabráneniu tvorby plesní.
7. Skladovanie tekvice
Tekvica je síce objemnejšia, no aj túto zeleninu viete pri správnom postupe úspešne skladovať počas zimy. Plody musia najprv prejsť procesom schnutia, preto dodržujte následné kroky:
- Plody tekvice zbierajte až vtedy, keď sú úplne vyzreté (stopka im začína vysychať). Nechajte ju na slnku preschnúť približne 2 – 3 dni, potom úrodu skontrolujte a očistite zvyšnú zeminu vlhkou utierkou.
- Na dlhodobé skladovanie si nechajte iba kusy, ktoré nemajú žiadne mechanické poškodenie a chorobu. Takéto zdravé a silné tekvice nechajte odležať pri izbovej teplote ďalšie 2 – 4 týždne, kým kôra nestvrdne a stopka úplne nevyschne. Následne tekvice presuňte na dlhodobé skladovanie do pivnice, kde sú na to vhodné podmienky (10 – 15 °C/vlhkosť vzduchu 50 – 80 %).
- Tekvice umiestnite do prepraviek, ktoré predtým vysterilizujte. Na spodok prepraviek umiestnite dostatočnú vrstvu slamy, aby vzniklo tzv. slamené hniezdo. Jednotlivé tekvice by sa nemali navzájom dotýkať a taktiež by sa nemali dotýkať jedna druhej.
- Prepravky umiestnite do regálu a na menšie drievka/podstavce, aby ste zabezpečili dostatočné prúdenie vzduchu zo všetkých strán. Takto uskladnené tekvice by mali vydržať bez problémov 4 – 5 mesiacov.
Nezabudnite na pravidelné kontroly skladovanej úrody.
Akonáhle začnete mať pochybnosti o bezchybnom stave tekvice, spracujte ju. Inak hrozí rozšírenie plesní a chorôb naprieč celou úrodou.
8. Ako správne uskladniť cuketu
Úspech skladovania cukety závisí od správneho zberu a prípravy. Cukety musia byť pred skladovaním úplne vyzreté. Zber by mal nastať až keď prestanú rásť, majú hrubú šupku a pri poklepaní vydávajú dutý zvuk.
Následne by ste mali:
- nechať ranu po orezaní stopky zaschnúť,
- skontrolovať mechanické poškodenia či napadnutia chorobami,
- uskladniť cukety vo vysterilizovanej prepravke v pivničných regáloch tak, aby neboli vo vlhkom prostredí. Cukety sú citlivé na vlhkosť, preto je veľká pravdepodobnosť, že sa im v pivniciach nebude dobre dariť. V takomto prípade je lepšie ich skladovať v suchej a nevykurovanej garáži.
Skladovanie ovocia
1. Skladovanie jabĺk
Nie každá odroda jabĺk je vhodná na dlhodobé skladovanie. Dodržte správne postupy a pochutnajte si na „čerstvých“ jablkách aj na jar.
Sústreďte sa na nasledujúce kroky:
- Dôkladne skontrolujte úrodu, či jablká nie sú potlčené, inak mechanicky poškodené (červíky, škrabance a pod.) alebo nemajú žiadne iné známky ochorenia.
- Jablká uskladňujte do sterilizovaných prepraviek, ktoré majú po stranách diery na vetranie, aby sa zabezpečila dostatočná výmena vzduchu.
- Jablká by sa nemali navzájom dotýkať, aby sa predišlo šíreniu plesní a iných foriem nákazy.
Nezabúdajte na pravidelnú kontrolu uskladnenej úrody a priebežne odstraňujte ovocie, ktoré má náznaky kazivosti.
2. Ako uskladniť hrušky
Hrušky sa skladujú podobne ako jablká. Vyžadujú tmavý, dobre vetraný priestor, kde je vysoká vlhkosť vzduchu. Vyžadujú o niečo nižšie teploty (okolo 1 °C), inak dozrievajú príliš rýchlo.
Ak chcete svoju úrodu uchovať čerstvú čo najdlhšie, dodržiavajte tieto rady:
- Dôkladne skontrolujte úrodu, či hrušky nie sú potlčené, inak mechanicky poškodené (červíky, škrabance a pod.) alebo nemajú žiadne iné známky ochorenia.
- Hrušky uložte do pivnice s nízkou priemernou teplotou vzduchu a vysokou vlhkosťou vzduchu (90 až 95 %). Takto predídete „šuvereniu“ a vysychaniu plodov. Ukladajte ich stopkou nahor do prepraviek s otvormi na stranách a na dne. Takto docielite dostatočnú cirkuláciu vzduchu. V ideálnom prípade ich ukladajte iba do jednej vrstvy.
- Prepravky môžete pred uložením vystlať slamou, aby ste zabránili prípadnému otlčeniu. Hrušky by sa nemali navzájom dotýkať, predídete tak šíreniu plesní a iných foriem nákazy.
Nezabúdajte, že hrušky treba skladovať oddelene nielen od zeleniny, ktorá by ovplyvnila ich arómu, ale aj od jabĺk. Plody pravidelne kontrolujte.
Univerzálne tipy pre úspešné skladovanie
1. Prebierka a očista, základ zdravia
Po zbere nechajte zeleninu a ovocie preschnúť na vzduchu pod strechou. Je to dôležité najmä vtedy, ak ste úrodu zbierali v daždivom počasí. Do prepraviek ju dávajte na svetle, mimo pivnice.
Pred uložením skontrolujte každý jeden kus.
Ovocie očistite od lístia, zemiaky a zeleninu očistite od pôdy pomocou rukavíc a pri koreňovej zelenine odrežte vňať asi 1 cm nad rastovým vrcholom. Poškodené kusy dajte bokom na skorú konzumáciu.
2. Nie každý druh ovocia a zeleniny je vhodný na dlhodobé skladovanie počas zimy
Skladovať bez strachu môžete zimné odrody jabĺk a hrušiek, neskoré zemiaky, koreňovú zeleninu od mrkvy, petržlenu, zeleru cez paštrnák až po rôzne druhy repy a tiež kapustoviny. Nízka teplota zabezpečí dlhú trvanlivosť, vysoká vzdušná vlhkosť zase to, že zelenina a ovocie nezačnú vysychať a scvrkávať sa.
Spomínané druhy pritom vydržia, v závislosti od odrody a samotného skladovania, v dobrom stave až do jarných mesiacov. V prípade zemiakov ostanú čerstvé až do ďalšej zemiakovej úrody.
3. Nezabúdajte na kontrolu
Ak skladujete ovocie a zeleninu počas zimy prvýkrát, môže byť pre vás prekvapením, že sem-tam dochádza k hnitiu jednotlivých kusov. Preto je dôležité z času na čas všetko prekontrolovať a zhnité kusy odstraňovať, aby neboli zdrojom infekcie pre okolie.
Tip na záver:
Každý rok je úroda trochu iná. Raz sa urodí viac jabĺk, inokedy viac koreňovej zeleniny, preto pri plánovaní a kúpe regálov uprednostnite také, ktoré možno prestavovať a prispôsobovať veľkosti prepraviek, ktoré práve použijete.
Ďalšie články z nášho blogu:
- Regále do špajzy a komory: Ako vybrať ten správny?
- Prepravky a zásuvky nie sú len na skrutky
- Jarné upratovanie je tu! Nezabudnite ani na regály vo vašej špajze
- Výhody plastového programu